Hoe wordt de dikte van een gietvloer bepaald?

Een gietvloer kan ik verschillende diktes aangebracht worden. Variërend van 1 mm tot 70 mm. Elke vloer vraagt weer om een andere dikte. Maar hoe berekenen wij nou de benodigde dikte? Dat hangt van de huidige vloer en van de wensen voor de nieuwe vloer.

In dit artikel vertellen onze gietvloer specialisten precies hoe het zit.

De staat van de huidige bedrijfsvloer

Het belangrijkste is de staat van de huidige vloer. Daarom komen wij altijd op locatie de vloer inspecteren voordat we een offerte maken. Alleen op deze manier kunnen we een gedegen advies geven.

Bij vloeren die al erg vlak zijn, volstaat vaak een gietvloer van slechts 1 tot 2 mm. Bij wat grotere oneffenheden, brengen we eerst een grovere egalisatiemortel aan als vooregalisatie. Daaroverheen gieten we dan een vloer van zo’n 4-5 mm.

Oude vloer niet vlak?

Vroeger werden vloeren nog niet volgens de huidige vlakheidsklasse aangebracht.

In zo’n geval brengen we eerst een grove mortel aan, om de grootste verschillen weg te werken. Vervolgens brengen we een gietvloer van 3-5 mm aan om de laatste oneffenheden weg te werken. Het resultaat is een vlakke vloer die helemaal up-to-date is.

Stofvrij stralen

De huidige vloer wordt door ons altijd stofvrij gestraald. Een machine schiet een soort kleine kogeltjes op de vloer af, en zuigt die vervolgens ook weer op. Met deze techniek wordt de vloer ruw gemaakt en worden de poriën geopend. Dit zorgt voor een goede hechting van de nieuwe vloer.

De eisen voor de nieuwe vloer

Vervolgens brengen we de eisen voor de nieuwe vloer in kaart. Moet deze extreem vlak worden of is dat niet het belangrijkste?

Een extreem vlakke vloer is bijvoorbeeld belangrijk bij een geautomatiseerd magazijn waarin het materieel niet mag afwijken van de voorgeprogrammeerde route. Bij een magazijn waar grote heftrucks rijden is de vlakheid meestal van minder groot belang.

Als een extreem vlakke vloer gewenst is, hanteren we meestal een dikte van 6 mm. Soms frezen we eerst een deel van de oude vloer weg. Bijvoorbeeld omdat de werkhoogte beperkt wordt door dorpels. We kunnen de nieuwe vloer niet tot boven de dorpel aanbrengen. Door een laag van de oude vloer weg te frezen, lossen we dit probleem op.

Hoogteverschillen

We komen regelmatig bedrijfsvloeren tegen met behoorlijke hoogteverschillen. In zo’n geval brengen we de verschillende hoogtes van de vloer, in kaart door middel van een raster. We bepalen eerst het hoogste punt van de vloer en vullen de rest van de vloer aan. Daarbovenop komt nog een laag van 3 mm om ook de kleinste oneffenheden weg te werken.

Lees ook: 7 veelgestelde vragen over gietvloeren voor bedrijven

Rolcoating

Bij het aanbrengen van de gietvloer, wordt de vloer uiteraard dikker. Dat is niet altijd wenselijk. Bijvoorbeeld omdat daar geen ruimte voor is, of omdat de vloer nog mooi vlak is. Ook in een dergelijk geval kunnen we de vloer voorzien van bepaalde eigenschappen zoals:

  • Anti-slipsysteem
  • Matte kleur
  • Glanzende kleur
  • Chemicaliënbestendig
  • Antistatisch
  • Halfgeleidend
  • snelwerkend systeem

In deze situaties brengen we een rolcoating aan. Rolcoating heeft een dikte van slechts 0,5 mm en volgt de oneffenheden van de onderliggende vloer. Rolcoating wordt vaak gebruikt in werkplaatsen, om de vloer te beschermen tegen autovloeistoffen.