In bepaalde situaties is een antislip-afwerking van de gietvloer onmisbaar. Het gaat dan om vloeren waar veel gelopen wordt, of om vloeren in de buitenlucht. Enkele voorbeelden zijn grootkeukens, parkeergarages, balkons en galerijen. In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van de antislip gietvloer.
1. De gietvloer antislip maken
Wanneer de gietvloer nog nat is, wordt deze ingestrooid met zand (Mandurax-zand). De eerste zandkorrels zakken weg in de zachte gietvloer. Daarom wordt er elke keer weer een laagje zand gestrooid, totdat de korrels deels boven de vloer uitsteken. Deze uitstekende zandkorrels maken de vloer stroef. Vergelijkbaar met fijn schuurpapier.
Er zijn verschillende gradaties in stroefheid mogelijk. Voor een nog stroever resultaat, gebruiken we grover zand. Deze grotere zandkorrels steken verder uit boven de vloer, en zorgen daardoor voor een stroever eindresultaat.
2. Mate van antislip bepalen
Een vloer met antislip heeft vaak als doel om voetgangers te beschermen. En over het algemeen is buiten een grovere korrel nodig dan binnen. Bijvoorbeeld bij balkons en galerijen, waar regen en sneeuw vrij spel hebben.
Bij de renovatie van balkons of galerijen, gebruiken wij een korrel van 0,2-0,6 mm groot. Deze mate van stroefheid voorkomt dat voetgangers uitglijden als het looppad nat is. Maar de korrel is ook weer niet zo groot, dat de paden extreem vuil worden. Want hoe grover de korrel, hoe moeilijker de vloer schoon te maken is.
Dat is altijd de overweging die gemaakt moet worden. Bij parkeergarages is een grovere korrel nodig. Het gaat dan vooral om de in- en uitgang van de parkeergarage. Dat is niet alleen voor de veiligheid van voetgangers. Ook auto’s moeten genoeg grip hebben om veilig in en uit te rijden.
Daarom gebruiken we in deze situatie korrels van 1-3 mm groot voor een hoge mate van antislip. Zo hebben voetgangers én auto’s altijd voldoende grip. Het nadeel is dat vuil gemakkelijk kan hechten en dat de vloer moeilijker schoon te maken is.
Tegenstrijdigheid grootkeukens
We mogen regelmatig een gietvloer aanbrengen in grootkeukens (ook wel horeca keukens genoemd). Daar heb je te maken met twee tegenstrijdige regels. Volgens de ARBO moet de vloer behoorlijk stroef zijn. Want dat is veilig voor het personeel. Een keukenvloer wordt nu eenmaal snel nat en vies.
Maar aan de andere kant hebben we nog de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). Volgens de HACCP moet de vloer juist zo glad mogelijk zijn. Want hoe gladder de vloer, hoe hygiënischer die is. En in een keuken speelt hygiëne uiteraard een belangrijke rol.
Voor beide is wat te zeggen. Maar kies je dan voor antislip of niet? In de praktijk zien wij dat er meestal wordt gekozen voor een zeer fijne korrel van 0,1 mm. Zo is de vloer net wat veiliger en toch nog goed schoon te maken.
Advies over de juiste gietvloer?
Is je bedrijf toe aan een nieuwe gietvloer? Plan dan een gratis inspectie in. Een van onze specialisten komt de vloer bekijken en overlegt met jou over de wensen en eisen. Op basis daarvan ontvang je een offerte.