Heb je voor de zoveelste keer jouw terras schoon geschrobd? Baal je er ook van hoe snel alles weer vies wordt? In dit artikel vertellen wij je over de oorzaak én de oplossing.
Waarom tegels zo snel weer vies worden?
Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom tegels zo snel vies worden. Ten eerste natuurlijk doordat het terras aan alle weersinvloeden wordt blootgesteld.
Regen, wind, hagel, sneeuw, kou en warmte. Het weer is constant in beweging. Zeker wanneer in de koude maanden, de zon steeds lager staat. Dat betekent ook dat er steeds minder zon op de bestrating komt.
Lees ook: 7 tips voor het schoonmaken én houden van jouw bestrating
Vooral groene aanslag doet het goed in de schaduw. Hoe minder zon, hoe harder groene aanslag groeit. Dat geldt deels ook voor onkruid. Onkruid doet het goed op vochtige plekken. Door de minimale hoeveelheid zon en de lage temperaturen, blijven de tegels extra lang nat.
En als die eerste aanslag en onkruid er is, gaat het alleen maar harder. Door het bestaande onkruid, blijven nieuwe onkruidzaden makkelijker liggen.
Betonnen tegels zonder coating hebben het meeste last van bovenstaande problemen. Door de ruwe bovenlaag hechten aanslag en viezigheid gemakkelijker.
Lees ook: Hoe voorkom je groene aanslag op tegels?
Voordelen van een geïmpregneerd parkeerplaats of oprit
Door tegels te impregneren, geniet je langer van een mooie bestrating. Maar er zijn meer voordelen. Hieronder een overzicht.
1. Vrij van onkruid
Onkruid maakt minder kans op of tussen de geïmpregneerde tegels. Dit komt niet alleen door het impregneren zelf, maar ook door de behandeling vooraf. Daarover zometeen meer.
2. Vrij van groene aanslag
Groene aanslag hecht zich minder goed aan de tegels. Dat geldt ook voor ruwe tegels van beton. De bestrating blijft langer mooi schoon. Ook in de herfst en de winter.
3. Kleurvast
Weet je nog hoe je tegels eruit zagen toen ze net waren gelegd? Waarschijnlijk is daar niet veel meer van over door de jarenlange invloeden van het weer. Maar na de behandeling, zien de tegels er weer als nieuw uit.
Het verschil is het grootste bij tegels die niet gecoat zijn. De open poriën zuigen het regenwater op, waardoor ze verkleuren. Na het impregneren trekt water minder in de tegels.
4. Vlekken in een handomdraai verdwenen
Je hebt het vast wel eens gehad. Van die nare vlekken op je bestrating. Bij natuurstenen tegels blijven de vlekken vaak maandenlang zichtbaar. Maar niet wanneer ze geïmpregneerd zijn.
Kortom, jouw bestrating blijft de komende jaren onderhoudsarm.
Impregneren in 5 stappen
Eigenlijk is impregneren niet de juiste omschrijving voor wat we bij JAKI doen. Impregneren is slechts een onderdeel van onze werkwijze. Die werkwijze gaat als volgt:
1. Reinigen met stoom
De bestrating wordt eerst met 100 graden stoom gereinigd. Alle viezigheid, aanslag en onkruid wordt zo goed losgeweekt.
2. Bestrating schoonspuiten
Het vuil ligt nu los op de tegels. De grote hopen scheppen we weg. Daarna spuiten we de tegels af, zodat het terras helemaal schoon is.
3. Schimmels en algen doden
Het terras wordt nu ingespoten met een milieuvriendelijk middel. Dit middel doodt alle schimmels en algen, die zorgen voor onkruid en groene aanslag. Daarmee voorkomen we dat onkruid of aanslag door de impregneerlaag heen groeien.
4. Impregnant aanbrengen
Nu is het tijd voor het daadwerkelijk impregneren van de tegels. Door deze behandeling zetten groene aanslag, viezigheid en water zich minder goed vast op de tegels. Niet-gecoate tegels houden ook bij regen hun oorspronkelijke kleur.
5. Kleurverdieper (eventueel)
Eventueel brengen we een kleurverdieper aan. Daarmee worden de kleuren van de tegels geïntensiveerd. Dit geeft een andere aanblik van uw tuin.
Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Neem contact met ons op.